Днес  почитаме паметта на свети пророк Илия. На Илинден всички

...
Днес  почитаме паметта на свети пророк Илия. На Илинден всички
Коментари Харесай

Плажуващи нащрек. Митът за Илинден

Днес  почитаме паметта на свети оракул Илия. На Илинден всички на плажа би трябвало да бъдат изключително деликатни, когато влизат в морето. Според националните вярвания през днешния ден то взема жертви като курбан за Свети Илия.

В момента обстановката на плажа във Варна е спокойна. Не са регистрирани произшествия.
-->
Макар изказванията, че морето на Илинден взема жертви да са единствено национални вярвания, през днешния ден спасителите са изключително бдителни. 

Георги Есов към този момент 18 години е старши избавител на варненския плаж, а общо край морето е изкарал над 30 години. Опитът му го кара да има вяра в националните поверия.

След Илинден морето последователно стартира да се обръща и при започване на август се образува така наречен мъртво неспокойствие. При попадането в него излизането на брега става доста мъчно.

„ На първо място не би трябвало да се паникьосва човек. Винаги има решение по какъв начин да излезе. И то е един кулоар, би трябвало да види къде течението дърпа във вътрешността и да излезе по диагонал на този кулоар. Десетина метра да плува настрана “, изяснява Добрин Добрев.

Оттук-нататък все по-често морето е бурно и по плажовете стартира да се издига червен байрак, при който къпането е неразрешено. Тогава настъпват и проблемите за спасителите.

„ Не ни слушат. Единственото ни оръжие е една свирка, с която нито може да глобяваме, нито можем да наказваме по какъвто и да е метод “, изяснява спасителят.

Съветите на спасителите са хората деликатно да наблюдават напътствията им и да не влизат в морето след използването на алкохол или щедро количество храна, заяви btvnovinite.bg
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР